taha's mama blog

taha's mama blog
anne-cocuk,aile,bebek,amigurumi,örgü,süslü sofralar,hediye fikirleri,hasret,yasam..her telden blog...taha's mama blog...

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Ramazan etkinligi, hosgeldin ramazan

17 gün kadar gec kalinmis bir post. Daha önca yazdim fakat teknolojinin acizligine ugradi yayinla kismini tikladigim halde yayinlanmadan program kapandi.ve ben ayni cümleleri tekrar kurmaya üsendim ta ki bu güne kadar.
Her yil bayramlara özenirim ki tahamin aklinda cocuklugunu ait güzel bayram anilari kalsin diye.tahanin bu yil kinder gartene (kres) baslamasi ve almanlarin cincifilli kutlamalarina sahit olup, onlarin dinini ve yasam bicimini daha eylenceli bulmamasi icin bu sene ramazana epey bi emek verdim. 
Bizim dinimiz cok daha güzel ve cok daha eylenceli hakkiyla yasarsak.
Onlar isanin dogumunu beklerler dört gözle.senlık havasında gecer.her yer süslenir isiklandirilir.ya yumurtadan tavsan cikar, ya tavsan yumurta getirir.yan komsumuz alman teyze her sene tahaya tavsan seklinde  yumurta verir.zile basar kacar.ne olacak efendim cocuk bu cikolatayi komsu teyzeden bilmicekte tavsan getirmis olcak.yilbasinda pencereler isiklandirilir, paskalyada kapilarin önündeki agaclara yumurtalar asilir. Hayir bunu yapan bizim 23 nisandaki gibi minik cocuklar degil.70 yasindakiler bile her paskalyada kapi önündeki agaca plastik yumurta süslerini asar.
Hal böyle olunca yurt disinda yasayan annelere düsen görevlerden birisi de kendi dinimizi cocuklarimiza eylenceli hale getirmek.kimine göre yabancilarin adetlerine özenme olarak lanse edilsede bu durum bana göre cocuklarin onlara özen-me-me-si icin yapilmis seyler.

Bu kadar laf kalabaligindan sonra gelelim bu yil ki ramazan etkinligimize.
Öncelikle ramazana on gün kadar kala cocuklarla ramazan icin pencere süsleri hazirladik.
Renkli kartonlar, kagitlar,kalemler alindi.pencere süsünü cami seklinde yapmayi planlamistim.önce cami resmini kartona cizdik.


Sonrasinda kestik.renkli kagitlardan kapi ve pencereler yaptik.


Sonrasinda WILKOMMEN RAMAZAN (HOSGELDIN RAMAZAN) yazisini yazdik renkli kalemlerle.

Taha(4 yas):cami yapiyoz.hoca bize aferin diyecek
Furkan(3yas):allah yapiyoz biz 
Onur(8yas): yenge bunu camiye götürüp hocaya gösterebilir miyim?

Göster dedim.ama patenti yengeme ait demeyi unutma ;))

Hem cocuklarla güzel vakit gecirdik hem süslerimizi yaptik.

Hatira resmi cekinmeden olmaz di degil mi:))

Cocuklar eve her adim atana yaptiklari pencere süslerini gösterdiler ve sonrasinda ramazana bir gün kala geri vermek üzere süslere el koydum yirtilma tehlikesine karsin.

Almanlarin isanin dogumunu beklerken yaptiklari 24 günlük cikolata takviminden ve internette bunun ramazana uyarlanmis hallerini görüp onlardan esinlenerek her güne bir hediye sepeti hazirladim taha ve kuzenleri icin.

Sepetlerin icindeki hediye posetleri bildiginiz ekmek koymak icin satilan beyaz kesekagitlari:) üzerlerine 30 a kadar numara yazdim her ne kadar taha sayilari takip etmeyip eliyle yoklayip icindeki hediyeye göre her gün bir tane acsada.
Hediye paketlerinin icinde cok masrafli bise yok aslinda.yani evde hazirlayabileceginiz bir uygulama.seker, cikolata,sakiz,minik araba, tisört, tebessir, mini sampuan , kece figürler, hatta en son hediye kalmayinca buzdolabinin üzerinde gülen yüzler vardi taha bebekken aldigim birer tane o magnetten koydum ve taha cakmadi dolabin üzerinden aldigimi,yeniymis gibi sevindi.bir de boya kalemlerinden aldim oglusumun birer tane.yani aslinda yine kendinin olan bir sey sadece farkli sunumla tekrardan ona verdim ve mutlu oldu o yine yeniden.
Her sabah uyaninca bir tane paket aciyo.bazen öglen uyanincada yeni gün oldu saniyo ve yeniden acmak istiyo. Yarin acmicani söleyince vazgeciyo tabiki.

Penceremize hazirladigimiz süsü astik.ramazan hediyeliklerini, bir buket cicegi,tesbih kabimizi(ilk gün bir tesbih allah zikri cektiysekte ikinci gün tesbih savasina dönüstü olay  malum üc erkek cocuk :) ve tesbihlere ellemek yasaklandi ben olmadan.bende hep yemek hazirligiydi sofraydi derken tesbihlerimiz simdilik süs objesi) 
Bir kavanoza hurmalari doldurduk.
Bos bir cerceveye mutlu ramazanlar yazdim sade ve cici bi süs oldu bence.y tek p cift olacakti ama caktirmayin.zaten pencere süsündeki yaziylada dalga gecti onur.ramazanin almancasi ramadan mis.ben türkce yazmisim;)

Ramazani hakkiyla yasayip yasatabilmek adina bütün bunlar.bu heyecani cocuklarimiza yasatabilmek adina.cocuklugumdaki ramazanlar diye baslayan bir sürü güzel cümlesi olsun diye.

Islam alemi olarak zor günler geciriyoruz.tahamla her gün dua ediyoruz minik günahsiz cocuklar icin.rabbim yar ve yardimcilari olsun